A program működése lassú a tételek Tárolásakor

A program működése lassú a tételek Tárolásakor

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

A Könyvelés ablakban a tételek Tárolásakor (tehát nem Véglegesítéskor) jelentkezik ez a probléma.

 

Nem általános jelenség, így egyenlőre kevés az információnk róla. A Windows megjelenítéssel kapcsolatos lassulásáról van szó. Ezt átmenetileg úgy tudja orvosolni, hogy a program használata közben megnyitja a Google Chrome böngészőt a háttérben (nem szükséges konkrét oldalt is betölteni, csak a böngésző legyen nyitva). Lényeges, hogy ne tegye le a tálcára, hanem maradjon az asztalon a háttérben. Valószínűleg a Chrome böngésző olyan módon állítja át a Windows megjelenítési beállításait, amitől a probléma megszűnik a mi programunkban is.

Ez jelentősen gyorsítani fogja a Tárolást.

 

 

Érdemes még minden alábbi beállítást átnézni, kipróbálni ebben a sorrendben. Ezeket a beállításokat inkább haladó felhasználók vagy rendszergazdák tudják elvégezni:

 

Tapasztalatok szerint a Windows 10 1803-as verziójában (Gépház/Rendszer/Névjegy/Verzió) bukkant fel az a probléma, hogy ha SSD meghajtót és ezzel párhuzamosan a processzorba integrált videó meghajtót használ (tehát nincs különálló videó kártya a gépben), akkor a két eszközhöz tartozó driver-ek nem minden esetben kompatibilisek egymással, és ez nagymértékű lassulást okozhat az adattárolásban és a grafikus megjelenítésben is. Erre egy megoldás lehet például Intel integrált videó meghajtó esetében, ha eltávolítja a videó driver-t, és helyette a Windows 10 által felajánlott Általános drivert telepíti.

Másik megoldás, ha különálló videó kártyát használ.

 

Egyes esetekben tapasztaltunk lassulást akkor is, ha SSD meghajtót használ a Szerver vagy a Kliens gép, de ez nem általános jelenség.

Erre megoldást jelenthet, ha a Virtuális memóriát kikapcsolja, az alábbi képen látható módon. A Virtuális memória a Vezérlőpult/Rendszer/Speciális rendszerbeállítások/Speciális fül/Teljesítmény blokkban található Beállítások gomb/Speciális fül/Virtuális memória blokkban található Beállítások gomb:

 

clip0057

 

 

Egy másik SSD meghajtóhoz köthető jelenség, ahol a problémát az elavult SSD firmware okozta az alábbi link szerint:

 

SQL Server alacsony teljesítmény SSD esetén

 

A leírásban két SSD meghajtót hasonlítanak össze egymással és hagyományos HDD-vel is. Az operációs rendszer Windows 10, és az SQL szerverek egyformák a két rendszeren, ugyanazzal az adatbázissal. Itt van alább két SSD, amiken előzetesen futtattak teljesítmény teszteket, és azok alapján rendben működtek:

 

Kingston HyperX Fury SATA-III SSD (240G)

Samsung 960 evo, nvme SSD (500G)

 

Csak egy példa: Egy 10.000 soros beillesztés a Kingston-on 1mp volt (4.4MB/s írás), miközben a Samsungon 28mp (200kb/s írás)!!! A Samsung 960 evo, nvme SSD-n végzett firmware frissítés megoldotta a problémát.