A programok környezeti és hálózati beállításai

A programok környezeti és hálózati beállításai

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

A telepítés lehet egyedi, vagy hálózatos.

 
Az egyedi telepítés egyszerű, a telepítő program utasításait követve feltelepül a számítógépre. Célszerű a felkínált útvonalat megváltoztatni oly módon, hogy ne a Programfájlok (x86)  könyvtárba települjön a program, és Hálózatos használat esetén a különböző fájlmegosztási beállítások miatt érdemes olyan elérési utat kialakítani, amiben a mappák nevei nem tartalmaznak ékezeteket.
Mind a telepítéshez, mind a program futtatásához rendszergazdai jogosultság szükséges, ugyanis a Borland adatbázis kezelő beleír a regisztrációs adatbázisba, illetve az inicializáló fájl a windows gyökér könyvtárban van.
Hálózatos használat esetén minden munkaállomáson ki kell alakítani egy map-elt hálózati meghajtót, majd futtatni erre az útvonalra a telepítést. Az első telepítés hatására a szerverre feltelepül a program és a munkaállomásra a Borland adatbázis kezelő. A többi munkaállomáson csak azért kell elvégezni a telepítést, hogy a Borland adatbázis kezelő feltelepüljön. Ezt ki lehet váltani azzal hogy letöltik a Borland adatbázis kezelő telepítő fájlt, majd ennek telepítése után az indító ikont felveszik. A hálózati könyvtárra minden felhasználónak rendszergazdai jogosultsággal kell rendelkeznie.

Előfordulhat, hogy a Hálózati meghajtó Windows szinten történő csatolása nem megfelelő, és a program indítása után „Sikertelen állomány megnyitás” üzenetet kap. Ilyenkor használja  a parancssori „net use” funkciót a meghajtó csatoláshoz. Erről bővebben az interneten kaphat információt.

 
A hálózatos használat során ugyanabban a cégben többen is dolgozhatnak. Természetesen mindenki a saját felhasználói nevével és jelszavával lépjen be.

 
A program működését az alábbi beállítások befolyásolják:

 

A munkaállomásokon a Windows könyvtárban található a programokhoz tartozó INI fájl. Ezek a következők lehetnek:

 

infotéka Kontír: kontir.ini

infotéka Bér: Ber32.ini

infotéka Házipénztár: hpenztar.ini

infotéka Napló: nprof32.ini

infotéka Tárgyi eszköz: Eszkoz32.ini

infotéka Autó GGL: autoggl.ini

infotéka Cash: cassa.ini

infotéka EVA: evanaplo.ini

infotéka Pénzügyi modul: PenzIni.ini

 

A fájlokban két sornak van jelentősége a helyes működés szempontjából, a használt operációs rendszer függvényében:

Windows win7 esetén:

[Dir]

Tmp=C:\Users\Felhasználó\AppData\Local\Temp\program név\ {ennek az útvonalnak minden esetben a C meghajtó egy létező könyvtárára kell mutatnia.}

Net=C:\Infoteka\program\ {ennek az útvonalnak minden esetben arra a meghajtó könyvtárára kell mutatnia, ahol a program exe található.}

Az INI fájl a program kikapcsolt állapotában törölhető a kliensről a program a következő induláskor létre fogja hozni.

FONTOS!

Hálózati alkalmazás esetén is minden munkaállomáson van INI fájl, tehát mindegyiket ellenőrizni kell!

Lehetőség szerint kerüljük, hogy a munkaállomáson különböző felhasználói profilt használva lépünk be és futtatjuk a programot, mert a TMP útvonalat nem írja át a Borland adatbázis kezelő. Ilyenkor listázáskor "Acces violation" hibaüzenetet kaphatunk.

1.Problémát okozhat az Idapi32.cnf fájlban lévő fals információ. Ennek ellenőrzésére a BDEADMIN program alkalmas (A C:\Program Files (x86)\Borland\Common Files\BDE\ könyvtárban található). Elindítása után a konfigurációs fülön a DRIVES\NATIV\PARADOX útvonalon a paradox fájl NET beállításának szintén azt az útvonalat kell tartalmaznia amit a BER32.INI fáj NET sorának.

2.A szerveren a Program könyvtárban és a Ceg könyvtárakban a programból való kilépés után nem lehet olyan fájl aminek a kiterjesztése LCK (Paradox.lck, illetve Pdoxusrs.lck). Amennyiben ilyen van azokat le kell törölni.

3.Végezetül a program könyvtárban található a Pdoxusrs.net nevű fájl, amit a program kikapcsolt állapotában szükség esetén szintén le lehet törölni, a program a következő induláskor létre fogja hozni.

Jogosultsági beállítások:

A szerveren a megosztott program könyvtárra és alkönyvtáraira a felhasználóknak rendszergazdai jogosultsággal kell rendelkeznie. Ha az Infotéka program felhasználója a helyi Kiemelt felhasználók csoport, netán a helyi Rendszergazdák csoport tagja, a futtatással nincsen gond.

A tapasztalat szerint az infotéka programok jogosultsági igényei abban az esetben, ha az Infotéka program felhasználója a helyi Felhasználók csoport tagja:

1.C:\.......\Infotéka könyvtárra teljes mappa és fájlhozzáférés C:\Program Files (x86)\Borland\ könyvtárra teljes mappa és fájlhozzáférés

2.%WINDIR%\infoteka_prg.ini fájlokra teljes hozzáférés (pl. C:\Windows\ber32.ini)

3.a Registry HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Borland\Database Engine ágra Teljes hozzáférés.

A program futtatása:

Az indító ikon tulajdonságainál a kompatibilitás lapon a jogosultsági szintnél célszerű beállítani: Futtatás rendszergazdaként. Ennek hiányában az egér jobb gombos gyorsmenüjéből kell a Futtatás rendszergazdaként opcióval indítani a programot.