Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás fájl betöltésekor nem megfelelő árfolyamok jelennek meg a tételekben

Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás fájl betöltésekor nem megfelelő árfolyamok jelennek meg a tételekben

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

A számlázó programok adatszolgáltatásában a számlázó program által generált XML fájl tartalmazza az áthárított Adó értéke mezőt, amiben az adózónak a számlán szereplő áthárított adót kell megadnia.

Amennyiben a számla forintban lett kiállítva, úgy ez az érték forintban fog szerepelni az adatszolgáltatásban is. Amennyiben a számla nem forintban, hanem valamilyen külföldi pénznemben lett kiállítva (pl. EUR), úgy az áthárított adó értéke a számlán szerepelni fog a külföldi pénznemben, illetve forintban is, mert az Áfa tv. szerint akkor is fel kell tüntetni forintban, ha a számla külföldi pénznemben lett kiállítva.

 

Az adatszolgáltatásban az Adó értéke mezőben azonban egyetlen érték szerepelhet, vagyis vagy csak forintban, vagy csak külföldi pénznemben lehet megadni az adó értékét, akkor is, ha a számlán mindkettő szerepel. Ebben az esetben az adatszolgáltatásban a forint összeg szerepeltetése javasolt.

 

Az állományból az alkalmazás úgy „deríti ki”, hogy az áfa érték forintban vagy a kiállítás devizanemében szerepel, hogy megvizsgálja azt, hogy a bruttó értékből az alapot kivonva, az egyezik-e az áfa értékével. Ha egyezik, akkor a kiállítás devizanemében tartalmazza az áfát, ha nem, akkor azt tételezzük fel, hogy forintban. Ha forintban, akkor az áfa/(bruttó – nettó) lesz az árfolyam, egyébként pedig az árfolyam táblából kerül kiolvasásra.

 

A problémát az okozhatja, hogy a bizonylatokban az alap és áfa összege nem azonos a bruttó értékkel és nem azért, mert az áfa értéke forintban van megadva az állományban, hanem hibásan lett számolva valamelyik.