Az 5%-os ÁFA kulcsot nem ajánlja fel a program könyveléskor

Az 5%-os ÁFA kulcsot nem ajánlja fel a program könyveléskor

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

A probléma szempontjából az a legfontosabb, hogy egy ÁFA típushoz egyszerre mindig csak egy ÁFA kulcs érvényes, ez pedig az, aminek az „Érvényesség kezdete” dátuma a legfrissebb (Az 1. képen ez a 18%-os kulcs). Ezért, ha a Könyvelés ablakban (2. kép) be van pipálva, hogy „ÁFA kiválasztásakor csak az érvényes ÁFA kulcsok látszanak”, akkor ebből a kedvezményes típusból csak a 18%-os ÁFÁ-t ajánlja fel a program.

Ha ezt a pipát elveszi, akkor viszont az összes ÁFA kulcs látszani fog az Érvényesség dátumától függetlenül (így az 5%-os is).

 

1. kép:

 

clip0137

 

2. kép:

 

clip0139

 

Tehát, ha a 18%-os és az 5%-os ÁFÁ-t is látni szeretné érvényes ÁFA kulcsként a könyvelésben (vagyis úgy, hogy a Könyvelés ablakban be van pipálva az „ÁFA kiválasztásakor csak az érvényes ÁFA kulcsok látszanak” opció), akkor legalább az 5%-os ÁFÁ-nak külön típust kell felvennie a Törzsadatok/ÁFA típusok pontban, és hozzárendelni a megfelelő kulcsot. Például:

ÁFA típusok (bal ablak): Kedvezményes 5%-os ÁFA kulcs

Az ÁFA típushoz tartozó ÁFA %-ok (jobb ablak): 5%

 

clip0138

 

Viszont, ha most létrehoz egy új 5%-os ÁFA típust, akkor azt is tudnia kell, hogy ha már könyvelt 5%-os ÁFÁ-ra, akkor a korábban könyvelt, és az ezután könyvelt 5%-os ÁFÁ-k külön ÁFA kulcson lesznek az ÁFA listában, függetlenül attól, hogy a kulcsuk azonos. Ez azért van, mert külön típusként kezeli ezeket a program.

Emiatt ilyen esetben praktikusan azt szoktuk javasolni, hogy inkább vegye el a pipát a Könyvelés ablakban az „ÁFA kiválasztásakor csak az érvényes ÁFA kulcsok látszanak” opciótól. Így ugyan a nem használt ÁFÁ-kat is látni fogja, de fog tudni könyvelni az eddigi 5%-os típussal.