Családi kedvezmény 2016-tól

Családi kedvezmény 2016-tól

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

2016-tól jelentősen változik a családi kedvezmény 1608-as nyomtatványra történő átadása. 2016-tól nem csak az igénybe vett összeget, hanem az igényléshez tartozó hozzátartozók adatait, az abban bekövetkezett változást is jelenteni kell.

Az alábbi videón egy Magzat adatainak felvitelén keresztül láthatják a Családi kedvezmény beállításának folyamatát:


A nyomtatvány családi kedvezmény adatainak átadásához a dolgozói törzsadatok hozzátartozói fülén rögzítsük a gyerekek, a magzat, a hozzátartozók adatait. Ezután ugyanezen a fülön található "Adóalap kedvezmény" gomb megnyomásával tudjuk rögzíteni az igényelt családi kedvezményt. Amennyiben előző évben is lett igénybe véve családi kedvezményt, ezen az oldalon az adatok részben ki vannak töltve, de egyrészt az igénybe vehető családi adókedvezmény összegének változása, valamint a 1608-as nyomtatvány bővített adatigénye miatt ez a rögzített igénylést 2015.12.31-i változásnappal le kell zárni.
A helyes adatadáshoz a dolgozó által kitöltött, és a bérszámfejtőhöz visszajuttatott nyilatkozat alapján nyissunk egy új családi kedvezmény igénylést, töltsük ki a kért kedvezmény összegét, illetőleg válasszuk ki a megfelelő igénybe vevőt. Ezzel a műveletsorral a bérszámfejtésbe az itt megadott összeg kerül majd a családi kedvezmény összegébe. A gyermek adatainak átadásához a most létrehozott családi kedvezmény igény mellé a felrögzített hozzátartozó adatokból az érintett eltartottakat hozzá kell rendelni. A hozzárendeléskor a nyilatkozaton feltüntetett eltartotti minőség, jogosultság jogcím, stb. rögzíthető. A korábbi időszakban történt változás esetén (tavaly is igényelte a kedvezményt, stb.) a változás dátumát ne töltsük ki. A változás dátumát csak a 2016-ot érintő változásoknál töltsük ki!
Az évben történő változás esetén a kitöltési útmutató szerinti eljárás az, hogy az eredeti, nyitott igényléshez hozzárendelt hozzátartozók mellé a változással érintett hozzátartozót még egyszer rendeljük hozzá (bár lehet, hogy már ott van, de változott valamilyen adata, akkor a változás hónapjában kétszer fogjuk látni az igényléshez hozzárendelve), töltsük ki a változás dátumát, a tudomásra jutás dátumát, és a változás időpontjától érvényes új eltartotti minőséget, és jogosultság jogcímét.
De mivel (pontosabban a NAV nyomtatvány elvárt és egyben bonyolult kitöltési szabályai miatt) a változás hónapjában azoknak a hozzátartozóknak is szerepelniük kell az új nyitott igénylésen, akiknek változott a státuszuk, vagy bármi más adatuk, elképzelhető, hogy a családi kedvezmény igényléshez rendelt hozzátartozóknál egy adott, változással érintett hozzátartozó kétszer is szerepel. Egyszer azért, mert magzat volt, egyszer azért, mert megszületett és kedvezményezett eltartott gyermek lett. Vagy a hónap elején kedvezményezett eltartott volt, de befejezte az iskolát és munkába állt, szerepelnie kell a nyomtatványon mint kedvezményezett eltartott, és szerepelnie kell egy kedvezménybe nem tartozó hozzátartozónak. A dolgozónktól kapott új igénylés alapján a programban is rögzítenünk kell az új, megváltozott igénylést. Új igénylés esetén a program automatikusan átveszi az előző igénylésből az eltartottakat, figyelembe véve az előző kedvezmény rekordnál megadott változásokat, de csak abban az esetben, ha az új igénylés az előző igénylés lezárását követő napra esik. Azoknál a hozzátartozóknál, akiknél az előző időszakban változás történt, az új igénylésnél már csak az "élő" eltartotti jogcímű hozzátartozok fognak látszani, vagyis az előző példa alapján a magzat, vagy a kedvezményezett hozzátartozó iskolás gyerek már nem. Természetesen az új igénylésnél változhat az igényelt összeg is, de a rögzített és hozzárendelt hozzátartozók alapján egy kis figyelmeztető üzenetet küldünk a képernyőre, ha a szerintünk igényelhető összeg az Önök által rögzített összegtől eltér. Természetesen az általunk számolt összeg csak tájékoztató adat, a ténylegesen igényelt összeg helyességét Önök tudják megállapítani.
Változás esetén ne csak a hozzátartozónál töltsük ki a változás dátumát, hanem zárjuk le a korábbi családi kedvezmény igénylést is, de úgy, hogy a változás dátuma mindig a változás hónapjának utolsó napja legyen.
Fontos: a program a rögzített igénylések közül azokat a hozzátartozókat adja át a 08-as nyomtatványra, akik a 08-as nyomtatvány záró dátumának megfelelő igényléshez hozzá vannak rendelve. Tehát ha van egy igénylésünk, amit valamilyen változás miatt lezártunk mondjuk augusztus 20-án, amint volt 4 hozzátartozó,  és nyitottunk egy új igénylést augusztus 21-ével, amihez csak 2 hozzátartozót rendeltünk, csak ez utóbbi, le nem zárt igénylés, és az ahhoz tartozó hozzátartozók kerülnek majd átadásra.
Egy másik példa: amennyiben egy olyan új információt kapunk valamelyik dolgozótól, hogy ő például augusztus 15-én orvosi igazolás alapján jogosult magzat utáni családi kedvezményre, a hozzátartozókhoz rögzítsük ezt az új hozzátartozót mint magzat, majd a régi igénylést (ha volt) zárjuk le augusztus 14-i dátummal, és augusztus 15-i dátummal nyissunk új igénylést, amihez ha volt korábban családi kedvezmény, az ahhoz kapcsolt hozzátartozó automatikusan átkerül az új igénylésbe, és emellé a hozzátartozó mellé még ide kell csatolni a felvitt magzatot, változás dátummal, stb. együtt. A program, mivel ez az új igénylés lesz nyitott a hónap utolsó napján ezeket a hozzátartozókat fogja a 08-as nyomtatványra átadni.
Megkérjük a tisztelt felhasználókat, hogy a 1608-as nyomtatvány kitöltési útmutatóját alaposan tanulmányozzák át, mert ennek hiányában téves adatközlés kerülhet beküldésre, és mivel jövőre a NAV tervezi az adóhatósági adómegállapítást a családi kedvezményezetteknek is, így a pontos kitöltés egyrészt az azt igénylő szülő, másrészt az abból készített bevallást benyújtó felelőssége lesz.