Hibajelenség: A program működése lassú, például Cégbe lépéskor

Hibajelenség: A program működése lassú, például Cégbe lépéskor

A következő sorrendben telepítse fel az alábbi állományokat a gépére, vagy ha hálózatban használja a programot, akkor a kliens gépekre. Ezek az Infotéka könyvtárban megtalálhatóak (Alapesetben C:/Infotéka/Hálózatos telepítéshez/):

 

SQLSysClrTypes.msi

SharedManagementObjects.msi

 

Nyissa meg az SQL Server Configuration Managert, amit a Start menüben, a Microsoft SQL Server mappájában talál.

 

Az SQL Server Network Configuration pontban válassza azt az SQL Server-t, amit a programunkhoz használnak (alapesetben SQL2005_INFOTEKA), és a jobb ablakban található Named Pipes sorra duplán kattintva, állítsa az Enabled paramétert No-ra, majd nyomjon OK-t. Ezzel kikapcsolja ezt a funkciót.

 

clip0038

 

Ugyanezt tegye meg az SQL Native client/Client protocols pontban:

 

clip0118

 

Ugyanitt a TCP/IP pontra duplán kattintva válassza az IP Addresses fület, és a megjelenő lista minden TCP Port bejegyzését állítsa 1433-ra, illetve a felettük található TCP Dynamic Ports paraméter tartalmát törölje. Ezután Alkalmaz és OK.

 

clip0039

 

Az SQL Native Client Configuration/Client Protocols-ra duplán kattintva állítsa a Default Port paramétert 1433-ra. Ezután OK.

 

clip0040

 

Indítsa újra az SQL Server szolgáltatást az SQL Server Services listában jobb gombbal kattintva a használt Server-re (alapesetben SQL2005_INFOTEKA), és a Restart pontra kattintva.

 

clip0041

 

 

Lassulást okozhatnak akár az egyre szigorúbban működő vírusírtók is.

 

A növekvő adatmennyiség a cégek adatbázisaiban szintén befolyásolja a sebességet. Különösen a partnertörzs növekedése okozhat lassulást. Ez annak is köszönhető, hogy a programjaink által telepített SQL szerver express egy ingyenes változata az adatbázis kezelőnek, és emiatt megvannak a beépített korlátai. Egy adatbázis kezelő példány (pl: SQL2005_INFOTEKA) max. 1 processzor magot, és 1GB RAM-ot tud elérni a számítógépen, így a teljesítmény nem igazán növelhető a hardver fejlesztésével, de az átlagos igényeket figyelembe véve ez a teljesítmény elegendő.

Jelentős javulást az SQL szerver fizetős verzióival lehet elérni, amelyek jobban kihasználják a hardver adottságait. Azonban ezek több 100 ezer forintos befektetést jelentenek, és mindenképpen érdemes először kihasználni a 180 napos próbaverziót, mert így kiderül, hogy valóban javul-e a teljesítmény.

 

 

Érdemes még ellenőrizni a megfelelő működés érdekében, hogy a szerver és kliens gépeken is engedélyezve legyen az SMB 1.0 protokol, amit a Vezérlőpult/Programok eltávolítása vagy módosítása/Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása pontban talál meg:

 

clip0110